28 maart 2022
Vandaag zijn we met Blok 2 van de opleiding begonnen “Benaderwijze”. Vanmorgen kregen we les van een gastdocent, het ging over Herstelondersteunende Zorg (HOZ). Wat houdt HOZ in? Een aantal kenmerken zijn; present zijn, terughoudend en bescheiden, ruimte voor het eigen verhaal van de cliënt en empowerment.
We gingen in duo’s aan het werk en we moesten elkaar interviewen. We moesten aangeven wat juist wel en niet hielp en wat wij ervaren hebben aan HOZ en of dat ons geholpen heeft. Ik deed dit samen met mijn studiemaatje.
Toen hadden we pauze, ik ben inmiddels redelijk geland in de klas en neem extra weerstand middelen, zodat ik hoop dat ik geen Corona krijg en mijn moeder niet aansteek, dus ik heb besloten om mij in de pauzes meer onder de medestudenten te begeven, dat is beter voor de onderlinge contacten en ik vind het ook leuk om mijn medestudenten beter te leren kennen, ik heb daar in mijn hoofd nu ook de ruimte voor.
‘s Middags kregen we les over het Beroepscompetentieprofiel Ervaringsdeskundigheid. Deze les werd gegeven door een andere gastdocent. Wat houdt ervaringsdeskundigheid nou precies in? Wanneer ik mensen om mij heen vertel dat ik een opleiding volg om ervaringsdeskundige te worden, krijg ik dikwijls te horen dat iedereen wel ervaring heeft en dus ervaringsdeskundige is. Zo zou je het kunnen bekijken, maar het VAK ervaringsdeskundige gaat natuurlijk veel verder. In onderstaande grafiek kun je zien hoe je ervaringsdeskundigheid ontwikkelt.
En zoals jullie wel zullen begrijpen zit ik nu in de fase “aanleren van vaardigheden voor professionele inzet” 🤪
De kern van ervaringsdeskundigheid bestaat uit Herstel, Empowerment en Stigma. Nu is herstel voor de meeste mensen wel duidelijk, maar wat houdt Empowerment nou precies in? Empowerment betekent “in kracht komen”. En dat houdt in dat je in je eigen kracht komt, maar ook dat je bij toekomstige cliënten uitgaat van hun eigen kracht. En dan Stigma, een term die veel gebruikt wordt binnen de ervaringsdeskundigheid en daarom vind ik het handig om nou eens exact op te schrijven wat Stigma inhoudt. Stigma is het negatieve beeld dat een groep of samenleving heeft over de mensen die afwijken van wat de groep normaal vindt.
En met dat Stigma heb ik behoorlijk veel te maken gehad. Er wordt bijvoorbeeld over “Borderliners”, alleen deze naam is al stigmatiserend, omdat het mensen betreft met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Ik ben geen Borderliner, ik heb een Borderline Persoonlijkheidsstoornis, dat is iets heel anders. Maar het stuk Stigma wat ik uit wilde leggen gaat over iets wat “wij Borderliners” doen. “Wij zijn namelijk allemaal manipulerende bitches en drammen altijd onze zin door.” Het is onvoorstelbaar hoe vaak ik dit naar mijn hoofd gekregen heb. Terwijl er helemaal niet naar de persoon, naar mij, gekeken werd. Wanneer ik iemand iets vroeg en wanneer ik dan “nee” te horen kreeg, dan dramde ik inderdaad door om mijn “zin” te krijgen. Tenminste, zo kwam het over op de ander, maar wat er daadwerkelijk bij mij van binnen gebeurde, was dat ik mij afgewezen voelde, mij waardeloos voelde, omdat iemand dan geen tijd voor mij had en als ik dan doordramde en uiteindelijk ruzie kreeg (dat was het onbewuste doel) werd ik bevestigd in mijn waardeloosheid, zie je wel, ze moeten mij niet, ik ben het niet waard. Terwijl ik diep van binnen hunkerde naar verbintenis, maar zodra die te dichtbij kwam, werd ik bang, bang om afgewezen te worden en zorgde ik er zelf voor dat ik de relatie stukmaakte, met eenzaamheid en intense leegte tot gevolg.
Gelukkig heb ik dankzij mijn Mentalization Based Treatment geleerd hoe processen, denkwijzen, gedachten en emoties werken, zowel bij mijzelf als bij andere mensen en heb ik hier gelukkig (nagenoeg) geen last meer van. Wanneer ik mij slecht voel ligt het op de loer, dus ik ben wel altijd alert. Maar goed, het ging dus over de uitleg van Stigma. Al jaren schrijf ik mijn blog, in mijn blogs ben ik altijd eerlijk geweest over mijn gevoel, emoties en handelen, juist omdat ik hoop dat er vermindering van Stigma gaat komen. Inmiddels heb ik het doel om ooit op een seminar een presentatie te geven over ervaringsdeskundigheid en stigma, dat zou echt ultiem zijn!
Ik wilde ook nog even wat te geks vertellen! Vorige week heb ik een gesprek met mijn coach gehad over mijn “luk-angst” (zie de blog) en afgelopen weekend kwam ik de commitmentladder tegen in de e-learning en dat je in de fase “(h)erkenning” de emotie “plankenkoorts” kunt ervaren. En tezamen met mijn “luk-angst” dekt dit de lading van mijn trillingen in mijn lijf, ik snap eindelijk hoe het werkt, wat er gebeurt en dat het iets positiefs is! En het is onvoorstelbaar, maar ik heb mij vandaag voor het eerst comfortabel in de klas gevoeld, geen last van trillingen gehad en ben daardoor met zoveel meer energie thuis gekomen dan de afgelopen 3 weken, dat ik wel een dansje kon doen 💃🏻
29 maart 2022
Vanmorgen kregen we een les over “Kwaliteit van Bestaan” van onze hoofddocent. Kwaliteit van bestaan gaat over mogelijkheden en kansen en juist niet over wat niet goed gaat. Wat een prachtige positieve benadering! En dat is wat mij opvalt in de lessen die wij krijgen, de benaderingen zijn zo positief en dat geeft zoveel positieve energie. We moesten bijvoorbeeld een oefening doen om 10 punten op te schrijven wat maakt dat jouw leven waardevol is. Alleen al het stilstaan en het erover nadenken brengt zoveel positiviteit met zich mee. En ik realiseer mij daardoor nog meer waar ik allemaal dankbaar voor ben. Kwaliteit van bestaan, bestaan volgens Schalock en Verdugo Alonso uit 8 verschillende domeinen;
Lichamelijk welbevinden
Emotioneel welbevinden
Interpersoonlijke relaties
Sociale inclusie
Persoonlijke ontwikkeling
Materieel welbevinden
Zelfregie
Rechten
En onze volgende opdracht was om bij elk domein onze eigen kracht te vermelden, maar ook het knelpunt. Hierdoor krijg je nog meer inzicht in jezelf. Ook moesten wij voor onszelf de domeinen in de voor ons belangrijkste volgorde opschrijven en dit met het “oefengroepje” bespreken, doel van deze opdracht was, om inzicht te krijgen waarom iets voor de een heel belangrijk is, terwijl dat voor de ander misschien wel onderaan staat. En door uit te leggen waarom, leer je van elkaar en komt er meer begrip, wat in de toekomst als je aan het werk gaat als ervaringsdeskundige van essentieel belang is.
‘s Middags kregen we les van een van de coaches, deze les ging over leerdoelen formuleren en hoe je deze in de praktijk kunt brengen. In mei gaan we 1 dag op snuffelstage en dan is het fijn als je die stage al met een doel in zou kunnen gaan. Ook mochten we alvast wat breder kijken, voor de toekomstige stage die je wilt gaan lopen. Ik heb mijn leerdoelen al wel duidelijk, maar gaandeweg de opleiding merk ik ook dat er steeds meer, en ook andere doelen bijkomen. Mijn eerste leerdoel was namelijk een herstelondersteunende groep faciliteren binnen de GGZ. En dat wil ik nog steeds, want ik heb in mijn vrijwilligerswerk mogen ervaren hoe mooi het is om onderdeel te mogen zijn van iemands herstelproces. Maar ik merk ook dat ik de openbaarheid op wil zoeken, door middel van een presentatie of lezing, om aandacht te geven aan het stigma op psychische kwetsbaarheden. Ook heb ik gelezen over de familie-ervaringsdeskundige en dat dat beroep nog erg in opkomst is. De familie-ervaringsdeskundige houdt zich bezig met de familie rondom bijvoorbeeld de persoon met de psychische kwetsbaarheid of wellicht ouders van kinderen met kwetsbaarheden of misschien zelfs wel voor naasten die met de diagnose kanker te maken hebben van hun familielid. Dit zijn “zaken” waarin ik iets misschien zou kunnen betekenen als familie-ervaringsdeskundige en daarom is het een doel van mij, om mij hier meer in te gaan verdiepen. En tot slot merkte ik afgelopen weekend in de e-learning, dat daar een onderdeel voorbijkwam wat wij in de klas niet behandeld hebben en het zou mij best gaaf lijken als ik daar een gastles over zou mogen geven. Kortom het was vandaag weer een leerzame dag met een heerlijke positieve insteek, ik ben in m’n hum!
30 maart 2022
Ik begin te merken dat ik steeds meer in het ritme begin te komen en doordat het in de klas nu lekker gaat, ben ik vanbinnen een stuk rustiger en heb ik vanmorgen heerlijk tot 9:00 uur kunnen slapen. Nadat ik rustig opgestart was, begon ik aan mijn e-learning. Het ging over herstelbenadering en er moesten veel filmpjes gekeken worden. Toen kwam ik er wederom achter dat mijn WiFi echt traag is, het bekijken van de filmpjes en het downloaden van bepaalde PowerPoint presentaties duurde een eeuwigheid. Dus de KPN gebeld en er moest van alles gebeuren, de dame zou mij terugbellen en had dat na een uur nog niet gedaan. Zelf maar weer opnieuw gebeld en aan een andere medewerker het probleem uitgelegd. Hij heeft ook van alles geprobeerd, maar hij kreeg het niet voor elkaar, dus nu moet er komende zaterdag een monteur komen..... De zoveelste sinds ik hier woon, wat een ellende elke keer. Inmiddels was het al 14:00 uur en heb ik toch geprobeerd om de e-learning te volbrengen, ik was van het weekend helemaal bij en dat wil ik toch graag zo houden. Met wat hangen en wurgen is het gelukt en heb ik de toets gehaald. Ik kon ook nog een herkansing maken en die heb ik ook gemaakt (dit gaf wel wat verwarring, omdat de originele toets al voldoende was). Bij de herkansing had ik een hogere score, dus dat was wel leuk. Ik merk wel dat het maken van de toetsen mij veel stress geeft. Ik heb het idee dat er soms meerdere antwoorden goed zijn en twijfel dan heel erg. Het heeft er ook mee te maken dat de toetsen niet overnieuw kunnen en ik dan toch bang ben voor een onvoldoende. Maar goed, ik kan het dus wel, dus proberen die stress naast mij neer te gaan leggen. En het mag ook best zo zijn dat je eens een keer geen voldoende haalt.
Wat heerlijk om te lezen dat je je draai in de klas hebt gevonde! En ik kan mij voorstellen dat deze lessen super interessant voor je zijn! En je bent nog maar net begonnen! Dat belooft wat 👍😁
Wat is het toch fijn om te zien dat je nu zoveel beter in je vel zit en dat je zo van de opleiding geniet.
Lekker bezig hoor, 💪😘