top of page
  • Foto van schrijverDaniëlle Schoonderwoerd

Hoe kom ik de donkere dagen door?

Misschien herkennen jullie dat wel….

September een warme maand en dan is het oktober, lijken “ineens" de dagen heel kort te zijn en krijg je een onstuimig gevoel van binnen.


De herfst is mijn minst favoriete seizoen van het jaar. Ik kan enorm genieten van de prachtige kleuren, de donkere luchten en de regenbogen die ontstaan, maar toch overheerst het onstuimige gevoel. Het gevoel dat het leven eindig is.


Daar hoef ik geen alarmbellen bij af te laten gaan, dat is nu eenmaal wat het is en dat is oké. Ik ben trots en dankbaar dat ik dit van mijzelf ken en dat ik geleerd heb hiermee om te gaan.


Van de week merkte ik dat het ineens zo snel donker was, dat de harde wind de blaadjes van de bomen blies en er onstuimige atmosfeer hing. Het weer dat constant in rap tempo wisselt, zon, wolken, regen, droog, storm, windstil, daar word ik onrustig en wiebelig van.


In de #WRAP (het Wellness Recovery Action Plan), een training die wij geven op de Herstelacademie van GGZ NHN noemen ze dit een “vroeg waarschuwingsteken”. Ofwel een signaal dat je lichaam je van binnenuit geeft dat het wat minder lekker met je gaat.


Nu gaat het gelukkig prima met mij en dat wil ik graag zo houden, dus wat heb ik in deze tijd dagelijks nodig om mij goed te blijven voelen?

Dit is ook een onderdeel van de #WRAP namelijk “het dagelijks onderhoudsplan”.


Ik heb letterlijk behoefte aan warmte en licht. Dus ik kleed mij lekker warm aan, verwen mijzelf met thee, muziek waar ik blij van word, kaarsjes en warm, knus en gezellig licht.


Gister dacht ik even naar het tuincentrum te gaan om daar wat kant en klaar te kopen om voor mijn raam te hangen. Ik had al helemaal in mijn hoofd wat ik wilde hebben. In mijn hoofd had ik zo'n stok voor de ramen gezien met gezellige lichtjes en fijne herfstkleuren.


Dat bleek niet kant en klaar te koop te zijn, dus besloot ik zelf aan de fröbel te gaan. Zo'n mooie houten robuuste stok gekocht aan een grof touw om deze op te hangen. Op zoek gegaan naar de kortste slinger clusterverlichting omdat ik houd van deze verlichting. De lampjes geven warm licht, zitten dicht op elkaar en ze gaan op stroom, dus geen gedoe met batterijen.


Een mooie tak met herfstbladeren gevonden, wat leuke accessoires om aan de haakjes te hangen die al in het stammetje geschroefd waren en ik ben op zoek gegaan naar een uiltje. Op veel plekken in mijn huis kom je uiltjes tegen. De uil is mijn positief geheugensteuntje, dit onderdeel komt uit de training #zelfbeeld die wij ook op de Herstelacademie geven.


Een positief geheugensteuntje herinnert je aan een goede eigenschap van jezelf, geeft je kracht en door jouw eigen positieve geheugensteuntje regelmatig tegen te komen, word je hieraan herinnert en versterkt het jouw zelfbeeld.


Onderweg naar de kassa liep ik over de kerstafdeling en daar kwam ik nog een eikenboompje tegen met allemaal minuscule lichtjes, tezamen met de stok die ik wilde maken voor mijn raam, zou dit een mooie aanvulling zijn voor de lichtjes in mijn huis.



Thuis aangekomen ben ik direct aan de gang gegaan. En waar ik altijd roep dat ik niet creatief ben, is dat iets waar ik nu van overtuigd ben dat dat niet klopt. Ik ben heel creatief, ik heb een creatief brein, vind altijd creatieve oplossingen, ben creatief met het inrichten van huizen, het stylen van mijn kleding en ook met het maken van een mooie herfstaccessoire voor mijn raam 🤗


Herken je iets in mijn verhaal en wil je zelf nu ook meer regie krijgen over jouw eigen leven? Kijk dan eens op de website van de Herstelacademie. We bieden hier allemaal mooie trainingen aan, gefaciliteerd door ervaringsdeskundigen. De trainingen zijn gratis, wees welkom!



120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page